Disable Copy And Past

30 Ocak 2009 Cuma

Fındıklı Çikolatalı Kurabiye (P.D.Ç.S.E.35)

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta (sarısı hamuruna, akı üzerine)
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un

Üzerine;
file fındık

Arasına;
1 paket bitter çikolata
2 adet vanilyalı gofret


Yapılışı :
Tüm malzemeler karıştırılır, aldığı kadar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan cevizden daha küçük parçalar kopartılıp, yuvarlanır ve biraz bastırılarak kurabiye şekli verilir. Kurabiyeler önce yumurta akına, sonra file fındığa batırılır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Bitter çikolata Ben Mari yöntemiyle eritilir. (Bir kaba su doldurulup, ocağa yerleştirilir. Üzerine başka bir kap oturtulup, çikolatalar kırılıp üstteki kaba doldurulur ve eritilir. Üstteki kabın suya değmemesi gerekiyor.) Gofretler çikolatanın içine ufalanır. Kurabiyelerin alt kısımlarına gofret-çikolata karışımından sürülür ve diğer bir kurabiye ile birleştirilir.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2009 Perşembe

Gelin Dili :)) (P.D.Ç.S.E. -35)

Tarifi Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım. İsmi çok hoşuma gitti. Gelinler, ismini "kaynana dili" olarak değiştirebilir :)) (Kaynanalar duymasın!) Bu tarifi P.D.Ç.S.E. 35 ev sahibesi Gülayce arkadaşımıza gönderiyor, daveti için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
3-4 adet orta boy dolmalık kabak
1 kase beyaz peynir
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
1 yumurta sarısı
Bulamak için;
2 adet yumurta
4-5 kaşık un
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak İçin;
sıvı yağ
Yapılışı :
Kabakların kabukları kazınır ve yıkanır. Çok yumuşatmadan, suda haşlanır. Soğuyunca ortalarında ikiye kesilir. Her bir parça boyuna kesilerek 4'er dilime ayrılır. Bir kapta beyaz peynir çatalla ezilir. İçine ince kıyılmış dereotu, maydanoz, 1 yumurta sarısı, tuz ve karabiber eklenerek, iyice karıştırılır. Kabak dilimlerinden birinin üzerine peynirli karışım sürülür. Başka bir kabak dilimi peynirli karışımın üzerine kapatılarak, iki dilim birleştirilir. Bu şekilde hazırlanan kabaklar önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve son olarak galeta ununa bulanarak, kızgın yağda kızartılır. Üzerine kıyılmış dereotu ve maydanoz serpilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

27 Ocak 2009 Salı

Sarma Börek

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçine;
200gr. lor ya da beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
1 yumurta akı

Arasına sürmek için;
200 gr. yumuşak margarin (Ben Becel kullandım.)

Üzerine;
yumurta sarısı

Yapılışı :
Süt bir kapta (cezve olabilir.) biraz ısıtılıp ılık hale getirilir. Toz şeker ve maya süte ilave edilip, karıştırılır ve mayanın kabarması beklenir. Un yoğurma kabına alınarak, ortası havuz gibi açılır. Yoğurma kabına mayalı süt, tuz, sıvı yağ eklenip, ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Gerekirse tekrar un ilave edilebilir. Hazırlanan hamur iki misli kabarana kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça oklava ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Aralarına oda sıcaklığında yumuşayan margarin sürülerek üç yufka üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya da margarin sürülerek 16 eşit üçgen elde edilecek şekilde kesilir. (Önce (+) şeklinde kesilir ve her bir üçgen dörde bölünür.)
Peynir, ince kıyılmış maydanoz ve yumurta akı karıştırılarak iç malzeme hazırlanır. Hazırlanan iç malzeme üçgen parçaların geniş kısımlarına paylaştırılır. Börekler rulo şeklinde gevşekçe sarılarak, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Bu şekilde 30 dakika daha mayalanması için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek, (İsteğe göre susam, çörek otu serpilebilir.)önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

26 Ocak 2009 Pazartesi

Tarif-i Yemek UNO Kampanyası



http://www.tarifiyemek.com/ UNO ile birlikte "Tarif-i Yemek UNO Kampanyası " adında bir kampanya başlatmış. Kampanya sonucunda 20 üyeye UNO Pastaban Seti yollanacaktır. Pastaban Set’inde 3 katlı kakaolu ve 3 katlı sade pastaban olacak. Peki çekilişe nasıl katılacaksınız?

Kampanya hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayın.

Boncuklu Kurabiye

Bu kurabiyeleri de hala devam eden Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta sarısı
4 su bardağı un
1 paket vanilya
100gr. çikolatalı draje
Yapılışı :
Un, vanilya ve kabartma tozu bir kapta harmanlanır. Margarin ve pudra şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır, yumurta sarısı da eklenip çırpmaya devam edilir. Unlu karışım eklenip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde yuvarlanır. (İsteğe göre hamuru merdane ile açıp şekilli kalıplarla kesebilirsiniz. Ben hamurun bir kısmına kakao ekleyerek şekil verdim.) Hazırlanan kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve üstlerine çikolatalı draje yerleştirilip, biraz bastırılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstleri beyaz kalacak çekilde pişirilir.
Afiyet olsun.

Hindistancevizli ve Portakallı Kurabiye


Bu kurabiyeleri sevgili Ufuk 'un sayfasında gördüm ve yaptım. Dondurma kaşığım olmadığı için ben elimde yuvarlayarak şekil verdim.


Malzemeler :
1,5 - 2 su bardağı hindistan cevizi
225 gr oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un

Yapılışı :
Yumuşamış tereyağı ile pudra şekeri mikserle, krema gibi oluncaya kadar çırpılır. Un, tuz, portakal kabuğu, hindistan cevizi ve vanilya bir kapta harmanlanır. Toz malzemeler azar azar şekerle çırpılan tereyağına eklenir ve yoğrulur. Elde edilen yumaşak hamur buzdolabında en az 1 saat bekletilir. Hamurdan bir dondurma kaşığı yardımıyla parçalar alınıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine biraz aralıklı olarak dizilir. (Dondurma kaşığınız yoksa, iki adet çorba kaşığı yardımı ile de hamurdan parçalar alıp, tepsiye dizebilirsiniz. ) Hazırlanan kurabiyeler önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar, üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra 5 dakika dinlendirilip, çok fazla soğutmadan içinde pudra şekeri olan bir kapta, kurabiyeler pudra şekerine bulanır. İyice soğuduktan sonra üstlerine de hafifçe pudra şekeri serperek servis yapılır.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2009 Cuma

Mantar Mücveri

Malzemeler :
500gr. kültür mantarı
1 tutam maydanoz
1/2 paket kabartma tozu
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
tuz, kekik

Kızartmak için;
sıvı yağ

Yapılışı :
Mantarlar iyice yıkanıp, boyuna dilimlenir ve limonlu suda haşlanır. Suyu süzülerek soğumaya bırakılır. İnce kıyılmış maydanoz, 1/2 paket kabartma tozu, kekik ve tuz eklenir. 3 adet yumurta 4 yemek kaşığı unla çırpılır. Karışıma mantarlar ilave edilip iyice karıştırılır. Malzemeden kaşıkla alınarak kızgın yağa dökülür ve arkalı önlü kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp isteğe bağlı sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Lahmacun Böreği (P.D.Ç.S.E. 34)


Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
2 adet kuru soğan
2-3 adet sivri biber
250gr. kıyma
tuz, karabiber, pulbiber
ketçap
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Yufkalar 2 adet yarım daire olacak şekilde kesilir. Yarım daire olan parçalardan 4-5 cm. genişliğinde şeritler kesilir. Soğan, biber ve domates robotta küçük küçük doğranır. Bir kaba alınıp üzerine kıyma eklenir. Tuzu ve baharatları ayarlanıp, iyice karıştırılır. Her bir parça yufkanın ucuna iç malzemeden paylaştırılır. Üçgen şekilde katlanarak muska şekli oluşturulur. Yufkanın ucu su ile ıslatılıp pişerken açılmaması için yapıştırılır. Kızgın yağda kızartılıp, fazla yağı kağıt havlu ile alınır. İsteğe göre üzerine ketçap dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

22 Ocak 2009 Perşembe

Mantarlı Börek (P.D.Ç.S.E. 34)


Bu tarifi "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 34" ev sahibesi http://fzehra.blogcu.com/ arkadaşımıza gönderiyor ve daveti için çok teşekkür ediyorum. Tarifi yanlış hatırlamıyorsan Pelin' den almıştım.

Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
100gr. tereyağı
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
İçine;
500gr. mantar
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tutam maydanoz
Üzerine; 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı :
Sıvı yağ tencereye alınır ve yemeklik doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Dilimlenmiş mantarlar da tencereye eklenip, mantarlar suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuzu ve karabiberi ayarlanıp, ocak kapatılır. Soğuyunca ince kıyılmış maydanoz eklenip, harmanlanır.
Tereyağı bir kapta eritilir. Birinci yufka temiz bir zemine serilir, her tarafına fırça yardımıyla eritilmiş tereyağı sürülür. ikinci ve üçüncü yufka da aralarına tereyağı sürülerek birinci yufkanın üzerine yerleştirilir. En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürülür. Yufkalar önce (+) şeklinde kesilirek 4 eşit üçgen elde edilir. Her bir üçgen parça 3 eşit üçgene bölünerek, toplam 12 üçgen parça oluşturulur. Üçgen yufkaların geniş kenarına mantarlı iç malzemeden yerleştirilir, kenarları içe doğru kapatılıp, sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra geniş bir kaba yerleştirilip, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt gezdirilir. Sütü çekinceye kadar buzdolabında bekletilir. Sütü iyice çekince üzerlerine 2 yemek kaşığı un serpilir ve börekler buzlukta en az 6 saat bekletilir. Pişirileceği zaman buzluktan alınıp, üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ocak 2009 Salı

Çikolatalı Rulolar

Bu kurabiyeleri Edaca30 ve papatya68’in evsahibesi olduğu Hobidünyam woman forum yemek etkinliği #3 kurabiye ye, etkinliğine gönderiyor, nazik davetleri için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler :
125 gr. oda sıcaklığında margarin ya da tereyağı (Küp küp kesilmiş)
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 su bardağı un
4 çorba kaşığı pudra şekeri
1/3 su bardağı kakao
Süslemek için;
100 gr. kıyılmış beyaz çikolata
1 çorba kaşığı margarin
60 gr. bitter çikolata
Yapılışı :
Margarin, pirinç unu, un, şeker ve kakao mutfak robotunda veya mikserin hamur karıştırma parçasıyle karıştırılır. Karışım iyice bütünleşene kadar karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan hamur hafifçe unlanmış bir zemine alınır. Çabuk hareketlerle yumuşayana kadar yoğrulur. hamur dörde bölünür, her parça 1 cm çapında uzun bir rulo olana kadar yuvarlanır. Hazırlanan rulodan 3' er cm. uzunluğunda parçalar kesilir. Kesilen parçalar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10-12 dakika pişirilir, fırın ızgarasının üzerinde soğumaya bırakılır. Beyaz çikolata ve margarin küçük ısıya dayanıklı bir kapta karıştırılır ve kaynar su dolu bir tencerenin içine oturtularak eritilir, ateşten alınır. Soğuyan kurabiyeler erimiş çikolata karışımına yarıya kadar batırılır. Bitter çikolata da aynı yöntemle (margarinsiz) eritilir, yağlı kağıttan yapılan külahlara doldurulur ve kurabiyelerin üzerine şekilli olarak sıkılır. Çikolatalar donunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

19 Ocak 2009 Pazartesi

Portakallı Tatlı

Portakallı tatlıyı sevgili Portakalağacı Hatice'nin düzenlediği YE#41:PORTAKAL etkinliği için hazırladım. Tarifimi sevgilerimle beraber kendisine gönderiyor, bol tarifli, portakal kokulu bir etkinlik diliyorum.


Malzemeler :
3 adet yumurta
aldığı kadar un
1 şişe portakallı gazoz
kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
sıvı yağ
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Şerbeti için ;
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
1/2 limonun suyu
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak su ve şeker 10 dakika kaynatılır, limon suyu damlatılarak ocak kapatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
Maya gazozun içine atılıp, karıştırılarak eritilir. Yoğurma kabında bir miktar un, yumurtalar ve portakal kabuğu rendesi karıştırılır. Karışıma mayalı gazoz eklenir. Aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamur 4 eşit parçaya bölünür. Her bir parça merdane ile bıçak sırtı kalınlığında açılır. Bir fırça yardımıyla her tarafına sıvı yağ sürülür. Kenarlarındaki fazlalıklar kesilerek hamur kare haline getirilir. Kesilen parçalar kare hamurun üzerine yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan hamur rulo şeklinde sarılır. Rulo 1,5-2 sm. kalınlığında dilimlenir ve yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir. Hamurun tamamı bitene kadar aynı işlem uygulanır. Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir. Önceden ısıtılmış 125 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkınca soğuk şerbet üzerine gezdirilir. Tatlı soğuyunca servis yapılır.
Afiyet olsun.

Aşure

Bu ölçüyle yaklaşık 90-100 porsiyon aşure çıkıyor. Büyük tencereniz (kazan) yoksa ölçüleri azaltarak denemenizi tavsiye ederim. (2 su bardağı buğday, 1/2 su bardağı kurufasulye, gibi.)
Malzemeler :
1 kg. aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı pirinç
12 su bardağı toz şeker (damak tadına göre değişebilir.)
500gr. kuru kayısı
500gr. kuru incir
1.5 su bardağı kuru üzüm
1 adet portakal
2 adet elma
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı nişasta
yeterince su

Üzerine;
Tarçın, ceviz, fındık, fıstık, kuş üzümü, hindistan cevizi, nar taneleri, çörek otu, kavrulmuş susam, vb.

Yapılışı :
Aşurelik buğday bir gece önceden ayıklanıp, yıkanır ve tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su eklenip bir taşım kaynatılır ve ocak kapatılır. Yine bir gece önceden kuru fasulye ve nohut ılık suda bekletilir.
İyice şişen buğdaylar tekrar yıkanır ve büyük bir tencereye alınır. Yeteri kadar su eklenip kaynamaya bırakılır. Arasıra karıştırılarak pişirilir. Nohut, kuru fasulye ve pirinç ayrı ayrı haşlanır. Kuru meyveler sıcak suda bekletilir. İncir ve kayısı yıkanıp,minik küpler halinde doğranır. Portakal kabukları acısının gitmesi için birkaç kere suyu değiştirilerek kaynatılır ve minik doğranır. (Portakal da isteğe göre zarları soyulup doğrandıktan sonra aşureye ilave edilebilir.) Buğday iyice pişip, nişastasını bırakınca (2 saate yakın bir süre); kuru fasulye ve haşlanıp kabukları soyulan nohutlar tencereye eklenir. 10 dakika kadar birlikte pişirilir. Sonra minik doğranmış elma, kayısı, kuru üzüm ve portakal kabukları ilave edilir. 15 dakika kaynattıktan sonra haşlanmış pirinç ve şeker tencereye alınır. (Aşurenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırmak ve durumuna göre sıcak su eklemek gerekir.) Yaklaşık 10 dakika sonra incirler tencereye eklenir. Nişasta suyla inceltilir ve kaynayan aşureye karıştırılarak dökülür. (incirlerin aşureyi karartmaması için incirler tencereye eklendikten sonra 5 dakikadan fazla kaynatmamak gerekiyor.) 1 yemek kaşığı bal eklenir ve ocak kapatılır.(Arıların kırk çiçekten bal aldığı söylenir. Bal aşureye konulan çeşit sayısını artırmak için kullanılır.) Kaselere paylaştırılıp, soğuyunca üzerleri tarçın, ceviz , fındık, vb. malzemelerle süslenir.

Afiyet olsun.

16 Ocak 2009 Cuma

Mantı Börek


Tarifi Emine S. Beder'e ait.
Malzemeler :
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
250 gr. yağsız kıyma
tuz, karabiber
yarım demet maydanoz
2 adet yufka
16 adet kürdan
Kızartmak için;
sıvı yağ
Üzeri için;
1,5 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
toz kırmızı biber
Yapılışı :
Yemeklik doğranmış soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Kıyma eklenip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Ateşten alınıp üzerine tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Yufkalar (+) şeklinde kesilerek 4 eşit üçgen elde edilir. Üçgenler tekrar ortalarından kesilerek bir yufkadan 8 eşit üçgen elde edilir. Her üçgenin uzun kenarına kıymalı iç malzemeden yerleştirilip rulo yapılır. Rulo kendi etrafında döndürülerek, yuvarlak şekil verilir. (Gül böreği gibi) Rulo böreğin ucu kürdanla sabitleştirilir. Kızdırılmış sıvıyağda börekler arkalı önlü kızartılır. Kızaran böreklerin fazla yağı kağıt havlu ile alınır. Börekler servis tabağına alınır. Sarımsaklar ezilip yoğurtla karıştırılır. 1-2 çorba kaşığı sıvıyağda 1 çorba kaşığı salça hafifçe kavrulur, içine kırmızı biber ve 1-2 kaşık su eklenip, bir taşım kaynatılır. Böreklerin üzerine önce sarımsaklı yoğurt, sonra salçalı sos dökülerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

15 Ocak 2009 Perşembe

Frambuazlı Kalp Pasta


Pasta yapmak için fazla zamanım yoktu, Dr. Oetker imdadıma yetişti.

Malzemeler :
1 paket Dr. Oetker pandispanya un
3 adet yumurta
7-8 yemek kaşığı su
Kreması ;
1 paket Dr. Oetker frambuazlı-çilekli pasta kreması
1,5 su bardağı soğuk süt
Arasına;
frambuaz
Kaplama için;
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt
Süsleme;
Çeşitli şekerler, şeker hamurundan yapılan çiçekler, vb. (Süslemede kullandığım pembe kalpler ; Jelibon Puffy şekerleri)
Yapılışı :
Çukur bir kapta 3 adet yumurta çırpılır. Pandispanya un karışımı ve 7-8 yemek kaşığı su eklenerek 5-6 dakika daha çırpmaya devam edilir. Hazırlanan karışım yağlanmış kalp şeklinde bir kalıba dökülerek, 170 derece fırında pişirilir. Soğuyunca iki ya da üç kat olacak şekilde kesilir. Meyve suyu ya da sütle ıslatılır. (Ben ıslatmadım; kek çok yumuşaktı.) Hazır pasta kreması çukur bir kaba alınarak, üzerine 1,5 su bardağı soğuk süt eklenir ve mikserin yüksek hızında 3-4 dakika çırpılır. Birinci pandispanya katına krema sürülür, frambuaz taneleri serpiştirilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Kremşanti sütle çırpılarak hazırlanır ve bir süre buzdolabında bekletilir. Pastanın üzeri ve yanları kremşanti ile sıvanır. (İsteğe göre kremanın bir kısmı ayrılarak sıvama ya da süsleme işleminde kullanılabilir.) Çeşitli şekerler, ve şeker hamurundan süslemelerle pasta süslenir. Buzdolabında bir gece dinlendirilip, servis yapılır.
Afiyet olsun.

14 Ocak 2009 Çarşamba

Sigara Böreği




Herkesin bildiği, İrem'in en sevdiği, acil durumlarda kurtarıcı olan bir börek. Boş zamanlarınızda hazırlayıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.



Malzemeler :
3 adet böreklik yufka
250 gr. beyaz peynir
yarım demet maydanoz


kızartmak için;
2 su bardağı sıvı yağ


Yapılışı :

Yufkalar üst üte tezgaha serilir. (+) Şeklinde kesilerek 4 eşit üçgene bölünür. Her bir üçgen de ikiye bölünerek her bir yufkadan 8 adet üçgen elde edilir. Peynir çatalla ezilip, ince kıyılmış maydanozla karıştırılır. Üçgen yufaknın geniş kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzeme yerleştirilir. Yufkanın kenarları sağ ve sol taraftan birer sm. kadar içe doğru katlanır ve çok sıkı olmayacak şekilde sarılarak rulo yapılır. Yufkanın ucu su ile ıslatılarak yapıştırılır. Bütün yufkalar bu şekilde hazırlandıktan sonra, kızgın yağda kızartılır ve fazla yağları kağıt havlu ya da peçete ile alınır. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.

13 Ocak 2009 Salı

Sodalı (Maden Suyu) Poğaça





Çok yumuşak ve uzun süre bayatlamayan, harika bir poğaça. Sibelin kahvesi' nden denediğim bir tarif.
Malzemeler :
1 paket yaş maya (42gr.)
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 şişe soda (200ml. maden suyu)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
İç malzeme;
beyaz peynir, maydanoz ya da istediğiniz herhengi bir malzeme
Yapılışı :
Ilık sütün içine toz şeker ve maya atılıp, karıştırılarak maya eritilir. Sıvı yağ ve soda eklenir. Tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp, 40-45 dakika kadar mayalanması için bekletilir. Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elde açılır. İç malzeme yerleştirilip, kapatılır ve elde yuvarlanır. (Poğaçalara istediğiniz şekli verebilirsiniz. Ben birazını peynirli ve yuvarlak, birazını içi boş olarak yaptım. Bir kısmını da hamuru servis tabağı büyüklüğünde açıp, 8 üçgene böldüm. Üçgenlerin geniş kenarına iç malzeme koyup, rulo yaptım. Sade yaptıklarımı; pişince arasını bıçakla açıp domates, peynir ve maydanoz yerleştirdim. Böyle de çok güzel oldu.) Hazırlanan poğaçalar yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, 30 dakika kadar mayalanması için tepside bekletilir. Bu süre sonunda üstlerine yumurta sarısı sürülüp, (Çörek otu ve susam serpilebilir.)170 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

Kuş Yuvası Salata

Herkesin bildiği bir salata. Malzeme çeşidi ve miktarı isteğe göre değişebilir.Şeklini Buradan esinlenerek yaptım

Malzemeler :
4-5 adet büyük boy patates
4 adet dolmalık kabak
1 adet havuç
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
4-5 adet kornişon turşu
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
1 kase yoğurt
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı mayonez
tuz, karabiber

Süsleme için;
karanfil
limon kabuğu
havuç
minik turplar

Yapılışı :
Kabaklar jülyen doğranıp, kızartılır. Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur ve sıcakken çatalla ezilir. Patates püresinden bir miktar civciv yapmak için ayrılır. Kalan patatese; ince rendelenmiş havuç, minik doğranmış közlenmiş kırmızı biber ve kornişon turşu, ince kıyılmış dereotu-maydanoz eklenir. Tuz ve karabiberle tatlandırılıp, iyice karıştırılır. Büyük bir kaseye streç film serilip, salata kaseye boşaltılır, kaşıkla iyice bastırılır.
Ayrılan patates püresi; limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Elde yuvarlanarak limon büyüklüğünde bir top yapılır, baş kısmı çukurlaştırılır. Ceviz büyüklüğünde bir top daha yapılarak çukur kısma yerleştirilir ve civcivin baş kısmı oluşturulur. Havuçtan gaga, karanfilden göz, limon kabuğundan kanatlar yapılarak civciv tamamlanır.
Hazırlanan patates salatası servis tabağına ters çevrilir, dikkatlice streç film kaldırılır. Salatanın kenarlarına kızarmış kabaklar kuş yuvası görüntüsü vermek için gelişigüzel dizilir. Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Yoğurdun üzerine bolca dereotu yerleştirilir. Son olarak civcivler de salatanın üzerine yerleştirilerek, salata tamalanır. İsteğe göre minik turplara mantar görünümü vererek süsleme yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

12 Ocak 2009 Pazartesi

Özbek Pilavı


Malzemeler :
2 su bardağı Pakistan pirinci (bulamadığım için baldo kullandım.)
400gr. kuzu eti (minik küpler halinde doğranmış)
4 adet orta boy havuç
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet domates
1/2 su bardağı sıvı yağ
yeteri kadar tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/2 çay kaşığı taze çeklilmiş kimyon (baharat miktarı damak tadına göre değişebilir.)
sıcak su
Yapılışı :
Ön hazırlık olarak pirinç yıkanarak tuzlu sıcak suda en az yarım saat bekletilir. Havuçlar jülyen (kibrit çöpü gibi) doğranır. (Havuçlar kesinlikle rendelenmez.) Sıvı yağ teflon ya da yanmaz bir tencereye alınıp kızdırılır. Etler tencereye eklenip harlı ateşte kavrulur. (Etlerin sulanmaması için harlı ateşte kavrulması gerekiyor.) Yemeklik doğranmış soğan da tencereye eklenip, pembeleşinceye kadar kavrulur. Jülyen doğranmış havuçlar ilave edilir ve bir süre pişirilir. Küp doğranmış domates de tencereye alınıp, domates eriyinceye kadar pişirilir. Bir miktar sıcak su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Etler pişip, suyunu çekince; yıkanıp süzülen pirinç tencereye eklenir. Etli malzeme ile karıştırılmadan, kaşıkla üzeri düzeltilir. Yeterince sıcak su (ben 3 su bardağı koydum.) eklenir, tuzu ve baharatları eklenerek kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler yumuşayınca ocak kapatılır. Kaşıkla pilavın bir kaç yerinden delikler açılır ve kapağı kapatılarak bir süre demlenmeye bırakılır. Servis sırasında pilav karıştırılarak servis tabağına alınabildiği gibi, tencere servis tabağına ters çevrilerek (pirinçler alta, etli karışım üste gelecek şekilde) de servis yapılabilir.
Not : biraz yağlı bir yemek olduğu için yanında yoğurtlu bir salata (yoğurtlu patates salatası gibi) ile servis yapılması önerilir. Bu pilavı öğrendiğim Özbek arkadaşım; pilav pişerken içine bütün halde iri dişli bir baş sarımsak atıyordu. Bu sarımsaklar da kabukları soyulduktan sonra pilavın yanında harika oluyor.
Afiyet olsun.

9 Ocak 2009 Cuma

Kırmızı Biber Soslu Karnabahar Salatası


Malzemeler :
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet kırmızı biber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
1/2 yemek kaşığı sirke
1-2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı pulbiber
tuz
Yapılışı :
Karnabahar çiçeklerine ayrılıp, buharda ya da tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, suyu süzülür ve servis tabağına alınır. Kırmızı biberler közlenip kabukları soyulur. Robotta ya da blendırla püre haline getirilir. Püre haline gelen biberlere limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, sirke, pulbiber ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Hazırlanan sos karnabaharların üzerine gezdirilerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

Peynirli Sodalı Börek


Malzemeler :
6 adet böreklik yufka
3 adet yumurta
2 şişe maden suyu
200 gr. kaşar peyniri
150gr. margarin
200 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yapılışı :
Margarin eritilir. Yağlanmış tepsiye birinci yufka gelişigüzel serilir. Üzerine fırça ile margarin sürülür. Diğer iki yufka için de aynı işlem yapılır. Üçüncü yufkanın üzerine de margarin sürüldükten sonra maydanozla karıştırılmış peynir serpilir. (İstediğiniz başka bir malzemeyi de kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalar da aralarına margarin sürülerek üst üste yerleştirilir. En üstteki yufkaya margarin sürülmez. Börek istenilen şekilde dilimler halinde kesilir. Çukur bir kapta yumurtalar köpük olana kadar çırpılır ve böreğin üzerine her tarafına yayılacak şekilde kaşıkla dökülür. Maden suyunun bir şişesi böreğin üzerine gezdirilir. Bir süre böreğin maden suyunu çekmesi beklenip, diğer maden suyu şişesi de dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkmasına yakın her dilimin üzerine bir tutam kaşar peyniri rendesi serpilir ve kaşarlar eriyinceye kadar fırında tutulur.
Afiyet olsun.

Portakallı Kereviz Salatası


Malzemeler :
2 adet kereviz
1 adet orta boy havuç
1 tutam dereotu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş sarımsak
tuz
Yapılışı :
Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak çukur bir kapta karıştırılır. Kerevizin kabukları soyulur ve yıkanır. Kararmaması için kerevizin üzerine limon sıkılır. Kereviz ve havuç rendelenerek yoğurtla karıştırılır. Hazırlanan karışıma ceviz, ince kıyılmış dereotu, portakal kabuğu rendesi ve tuz eklenerek iyice harmanlanır. Portakal dilimleri üzerinde, dereotu ve cevizle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

7 Ocak 2009 Çarşamba

Kuş Şekilli Çörek (Etkinlik)





Bu çörekleri sevgili Seçil (yeşilkivi) arkadaşımızın evsahibesi olduğu "Mayalılar" etkinliği için hazırladım. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini Sofra dergisinin eski bir sayısından aldım.

Malzemeler :
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet yumurta
200 gr. eritilmiş margarin
karanfil taneleri

Üzerine; 1 adet yumurta

Yapılışı :
Maya sütün içine alınarak, ezilir. Toz şeker, tuz, sıvıyağ, yumurta ve aldığı kadar un eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 4 parçaya bölünür. Üçü ayrı ayrı yuvarlak borcam tepsinin genişliğinden 2 parmak fazla olacak şekilde açılır. Eritilmiş margarinin bir kısmı ayrılıp, kalanı hamurların arasına sürülür. (En üstteki hamura sürülmeyecek.) Hamurlar üst üste yerleştirilir. Çay bardağı ile hamurun tam ortasından bir yuvarlak çıkartılır. Yağlanmış fırın tepsisinin tam ortasına bu yuvarlak yerleştirilir. Ortası kesilen hamur, merkezden dış kenarlara doğru baklava dilimi gibi kesilir. Dilimler dış kenardan içe doğru burularak (döndürülerek) sarılır ve tepsideki yuvarlağın etrafına dizilir. Kalan 4'te bir hamur ikiye bölünür. Yarısı tekrar dörde bölünüp, kalın şeritler yapılır ve düğüm atılır. Bir ucu bıçakla çizilerek kuş kuyruğu şekli verilir. Diğer ucun iki kenarına karanfiller saplanarak, kuşun gözleri oluşturulur. Kuşlar tepsideki hamurların üzerine yerleştirilir. Kalan hamur 3 şeride ayrılıp, saç örgüsü gibi örülür ve tepsideki yuvarlak hamurun etrafına sarılır. Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra kalan yağ da çırpılarak üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Patates Salatası (P.D.Ç.S.E. 33)


Evdeki malzemelere göre uydurduğum bir salata. Patatese pancar turşusu, mor lahana gibi istediğiniz malzemeyi de ekleyebilirsiniz. Salatanın dilimlenmiş halini çekmek biraz geç aklıma geldi.



Malzemeler :
1 kg. patates
2 adet havuç
2 adet taze yeşil soğan
1 tutam dereotu
1 tutan maydanoz
3-4 adet kornişon turşu
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
1 kase yoğurt (süzme)
1 yemek kaşığı mayonez
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
isteğe göre baharatlar ( karabiber, köri, kimyon)
1 yemek kaşığı zeytin yağı
yeterince tuz


Yapılışı :
Patatesler haşlanır. Kabukları soyulur, çatalla ezilerek püre haline getirilir. Tuz eklenip tatlandırılır ve dörde bölünür. Havuç rendelenerek sıvı yağda kavrulur. Patates püresinin bir kısmı havuç ile karıştırılır. Bir kısmına; kornişon turşu, maydanoz, dereotu, taze soğan incecik kıyılıp karıştırılır. Kalan patatesin yarısına minik doğranmış közlenmiş biber eklenir ve karıştırılır. Büyükçe bir kaseye streç film serilir. Sırasıyla; havuçlu patates, yeşillik eklenmiş patates ve son olarak kırmızı biberin eklendiği patates yerleştirilip, sıkıca bastırılır. Buzdolabında bir süre bekletilir.
Kalan patatese; salça, kırmızı toz biber, zeytin yağı, ezilmiş sarımsak ve isteğe göre baharatlar eklenerek karıştırılır. Hazırlanan renkli püreye havuç şekli verilip, daha doğal görünmesi için bıçakla enine doğru çizgiler yapılır. Maydanoz ya da dereotu ile sap kısımları yapılır.
Buzdolabında bekleyen salata servis tabağına ters çevrilip, streç film çıkarılır. Yoğurt, mayonez ve ezilmiş sarımsak karıştırılarak salatanın üzerine dökülür. Havuç görünümlü patates püresi ile süslenerek servis yapılır.


Afiyet olsun.

6 Ocak 2009 Salı

Karnabahar Tava (P.D.Ç.S.E. 33)

Bu çıtır güzelleri de P.D.Ç.S.E. 33 evsahibesi Melisa arkadaşımıza sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet karnabahar
1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
2 kahve fincanı un
1 adet yumurta
2 kahve fincanı mısır nişastası
1 şişe maden suyu
kızartmak için;
sıvı yağ
Yapılışı :
Karnabahar yıkanıp çiçeklerine ayrılır. Mümkünse buharda ya da tuzlu suda haşlanır ve soğuk sudan geçirilip, kurulanır. Geniş bir kasede rendelenmiş eski kaşar peyniri, un, yumurta, nişasta, maden suyu ve tuz iyice karıştırılır. Karnabaharlar bu sosa batırılarak kızgın yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınıp servis yapılır. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt dökülebilir.
Afiyet olsun.

Tiramisu (Kedi Dili Bisküvili) ve P.D.Ç.S.E.33

Malzemeler;
1 paket kedidili bisküvi
Islatmak için;
1 çorba kaşığı nescafe
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz şeker

Krema için;
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya
200 gr labne peynir

üstüne serpmek için;
yeterince kakao

Süslemek için;
çikolata rendesi ya da istediğiniz bir süsleme

Yapılışı:
Süt, un, yumurta sarısı ve şeker iyice çırpılır ve tencere ocağa yerleştirilerek; muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Pişince; vanilya ve labne peyniri eklenerek mikserle 5 dakika kadar çırpılır ve ılınması için bekletilir. Nescafe ve toz şeker 1 su bardağı ılık suda karıştırılarak eritilir. Baton kalıp streç film ile kaplanır ve ince bir tabaka halinde kremadan dökülür. Kedidili bisküvilerin yarısı, nescafeli suda çok yumuşatmadan ıslatılır ve kalıptaki kremanın üstüne dizilir. Kalan kremanın yarısı kedilillerinin üstüne döküldükten sonra, geriye kalan kedidilleri de nescafeli suda ıslatılıp, ikinci kat olarak, kremanın üstüne dizilir ve üzeri kalan kremayla kapatılır. Buzdolabında en az 3-4 saat (bir gece bekletirlirse sonuç daha güzel olur.) bekletilir. Servis sırasında tiramisu servis tabağına dikkatlice ters çevrilir, streç film ayrılır., üzerine süzgeçle kakao serpilir. (Ben üzerini rendelenmiş bitter çikolata ve süsleme şekeri ile süsledim. İstediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

5 Ocak 2009 Pazartesi

Milföy Kasesinde Yalancı Çerkez Tavuğu (P.D.Ç.S.E. 33)

Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği hız kesmeden devam ediyor. Yeni evsahibesi Melisa arkadaşımız. Kendisine kolaylıklar diliyor ve tarifimi sevgilerimle beraber gönderiyorum.

Malzemeler :
1 adet kemikli tavuk göğsü
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
3-4 adet kornişon turşu
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1-2 diş ezilmiş sarımsak
tuz
6 adet kare milföy hamuru
Yapılışı :
Kemikli tavuk göğüs tencereye alınarak, tuz ve üstüne çıkacak kadar su eklenerek haşlanır. Haşlanan tavuk kemiklerinden ayrılarak didiklenir. Üzerine; minik doğranmış kornişon turşu, ezilmiş sarımsak, ceviz, yoğurt, mayonez ilave edilip iyice harmanlanır. Gerekirse yoğurt miktarı artırılabilir.
Isıya dayanıklı küçük cam kaselerin dış ve arka kısımları yağlanır. Milföyler her bir kaseye giydirilir, Kenar fazlalıkları kesilir. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Soğuyunca dikkatli bir şekilde kaselerden ayrılır. Her bir kaseye hazırlanan salatadan paylaştırılır. Üzeri dereotu ve kiraz domatesle süslenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.

2 Ocak 2009 Cuma

Kolay Arnavut Böreği (P.D.Ç.S.E. 32)

Yeni yılın ilk gününde yaptığım bu nefis böreği çay sofralarına eşlik etmesi için P.D.Ç.S.E. 32 ev sahibesi renklikurabiyeler arkadaşıma sevgilerimle beraber gönderiyorum. Ben pırasalı yaptım, istediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. Baklava görünümünde; çıtır çıtır bir börek oldu. Tarifini nereden aldığımı hatırlamıyorum.

Malzemeler :
1 kg. milföy hamuru (Tepsinin büyüklüğüne göre miktar değişebilir.)
1 adet hazır börek yufkası
2 yumurta
1/2 şişe maden suyu
1 fincan sıvı yağ
İç malzeme:
1/2 kg. pırasa
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kaşık salça
Tuz
1 çay bardağı su

Yapılışı:
Pırasalar yıkanıp incecik doğranır. Sıvı yağda kendi suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Salça ve su eklenip, tuzu ayarlanır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ocak kapatılarak pırasalar soğumaya bırakılır.
Milföylerin yarısı tepsiye yan yana gelecek şekilde dizilir. Üzerine kenarları dışarı sarkacak şekilde yufka serilir. İç malzeme yufkanın üzerine dökülüp, her tarafına yayılır. Kenardan sarkan yufkalar iç malzemenin üzerine kapatılır. Üzerine bir sıra daha milföy dizilir. Milföylerin kesik yerlerinden bıcakla bir kez geçilir ve orta kısımlarından + oluşturacak şekilde kesilir.
Çukur bir kapta yumurta, yağ ve maden suyunu mikser ile çırpılır. Hazırlanan karışım böreklerin üzerini tamamen kaplayacak şekilde dökülür. 5-10 dk. bekletilerek milföylerin sosu çekmesi sağlanır. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet olsun.