Disable Copy And Past

9 Nisan 2009 Perşembe

Bıt Bıt Çorbası

Tarifi Sofra dergisinin eski bir sayısından.
Bıt bıt çorbası İç Anadolu Bölgesi'ne ait yöresel bir çorba. Bulgur çekildikten sonra hafif rüzgarda savrulur. Kepeği uçan bulgur tanelerinin bıt bıt adı verilen en ufakları kurutulur. (Bazı bölgelerde göce olarak bilinir.) Bıt bıt çorbası bu tanelerden yapılır. Bıt bıt çiğ köftelik bulgura benzediği için çiğ köftelik bulgurla da yapılabilir.

Arkadaşımdan aldığım bilgiye göre yoğurduğu köftenin dağılmayacağına güvenen hanımlar kızartma yapmadan köfteleri çorbaya eklerlermiş. Ben güvenemediğim için kızarttım.

Malzemeler :
2 su bardağı çiğ köftelik bulgur (kısırlık değil, esmer olanından)
250 gr. kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
tuz, karabiber
2 tatlı kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
kuru nane
4-5 su bardağı su

Kızartmak için;
sıvıyağ

Yapılışı :
Bulgur, rendelenmiş soğan, kıyma, tuz ve karabiber geniş bir kaba alınarak iyice yoğrulur. Eller su ile ıslatıp, fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Köfteler sıvıyağda kızartılır bir kenara alınır. Bir tencereye su ve un alınır. Kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kızartılmış köfteler eklenip 10 dakika kadar kaynatılır. Yoğurda 1 adet yumurta sarısı eklenip karıştırılır. İsteğe bağlı ezilmiş sarımsak eklenir. Çorbanın kesilmemesi için çorbanın suyundan bir kepçe alınıp yoğurdun içine dökülüp karıştırılır. Yoğurtlu karışım yavaşça çorbaya ilave edilip karıştırılır. Bir taşım kaynatılıp, tuzu ayarlanarak ocaktan alınır. 1 yemek kaşığı tereyağında 1 tatlı kaşığı salça çevrilip nane serpilir ve çorbanın üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.

1 yorum:

derya dedi ki...

Hmmmmmm çorbaya bak canım süpersin
maşallah sana çok şık bir çorba eminim çokta leziz kocaman sevgiler