Disable Copy And Past

27 Ağustos 2008 Çarşamba

Profiterollü Pasta



















Profiterollü pasta

Malzemeler :

Pandispanya İçin;
4 adet yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
3 Türk kahvesi fincanı un
1 Türk kahvesi fincanı mısır veya buğday nişastası
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Arasına; profiterol, damla çikolata, fıstık

Süslemek için ; 1 poşet kremşanti

120 gr. bitter çikolata

100 ml. süt kreması

Islatmak için ;
Süt ya da ½ su bardağı suda 1 yemek kaşığı şekerle eritilmiş 1 tatlı kaşığı neskafe

Profiterol için ;

Hamuru ;

2 su bardağı su

100gr margarin

4 yumurta

1.5 su bardağı un


İç krema için;

3 yemek kaşığı un

¾ su bardağı şeker

1 yumurta

2.5 su bardağı süt

1 poşet krem şanti

Krem şantiyi hazırlamak için;

1 su bardağı süt

Pandispanya Yapılışı :Yumurta akları cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpılır.Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpılır. Toz malzemeler birlikte elenir, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın.· Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-35 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Profiterol Yapılışı :

Yağ ve su ocağa konulup, kaynatılır. Kaynar halde iken un bir seferde boşaltılır. 4-5 dakika karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır. Bu arada iç krema malzemeleri karıştırılıp pişirilir. Soğumaya bırakılır. Ayrı bir kapta krem şanti sütle çırpılır. Soğuyan iç krema ile karıştırılıp tekrar çırpılır. Hazırlanan iç krema dolaba konulur.Soğuyan hamura yumurtalar tek tek eklenip yoğurulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamur pompası ile ya da iki tatlı kaşığı yardımı ile yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırını kapattıktan sonra en az yarım saat kapağını açmayın. Soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra krema pompası ile iç kremasını doldurun. Pompanız yoksa ortalarından kesip içlerini doldurabilirsiniz.

Pandispanya soğuyunca iki kat olacak şekilde kesilir. Süt veya neskafe ile ıslatılır. Profiterol için hazırlanan kremadan sürülür. Üzerine profiteroller dizilir.Üst sosu için krema ocağa alınıp kaynatılır. Sonra ince kıyılmış çikolata parçaları ilave edilir ve birlikte biraz pişirilir. Ilınınca profiterollerin üzerine kaşıkla bir miktar gezdirilir. Damla çikolata ve fıstık serpilir. Diğer pandispanya katı üzerine kapatılır. Bir su bardağı soğuk sütle hazırlanan krem şanti ile pastanın yanları sıvanır. Üzerine çikolatalı sostan gezdirilir. Son olarak profiterol ve krem şanti ile pasta süslenerek buzdolabına kaldırılır. Tercihen bir gece buzdolabında bekletilip servis yapılır.

Afiyet olsun.


Çoban Salata



Malzemeler :

2 adet domates

2 adet salatalık

2 adet sivri biber

1 adet kuru soğan

bir tutam maydanoz

bir tutam taze reyhan

50 gr. beyaz (sert) peynir

zeytinyağı, tuz

Yapılışı :

Domates ve salatalık kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. İnce kıyılmış biber, maydanoz, soğan, reyhan eklenir. Üzerine peynir ufalanır. Zeytinyağı ve tuz ilave edilip harmanlanır. Salata tabağına alınarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Etli Dolma





Malzemeler :
6 adet Girit kabağı
10 tane dolmalık biber
iç malzemesi ;
2 adet domates(küçük doğranmış)
1 baş iri soğan(ince kıyılmış)
200 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
kıyılmış maydanoz
üzerine;
1 tatlı kaşığı salça
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı :
Dolmalık biberler temizlenip, yıkanır. Kabaklar iyice yıkanıp, içi oyulur. İç malzemenin hepsi iyice karıştırılır. Dolmalıkların içine doldurulur. Üzerine küçük birer domates Üzerine küçük birer domates dilimi kapatılıp tencereye dizilir. Bir tavada salça ve zeytinyağı biraz çevrilir. Üzerine su koyup ısıtılır. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine bu salçalı su gezdirilip, 1 çay kaşığı tuz serpilir. Önce orta ateşte, daha sonra ocak kısılarak pişirilir. (yaklaşık 40 dakika)
Afiyet olsun.

25 Ağustos 2008 Pazartesi

Peynirli Kırmızı Biber Salatası

Kahvaltıda da yenilebilecek harika bir salata. Bu güzel paylaşim için portakalağacı 'na teşekkür ediyoruz.

Peynirli Kırmızı Biber Salatası

Malzemeler:
8 adet kırmızıbiber
4-5 dal taze soğan
1,5 su bardağı sert beyaz peynir, rendelenmiş
1 su bardağı ceviz, irice doğranmış
1 çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı maydanoz, kıyılmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı


Yapılışı :
Biberler diri kalacak şekilde közlenir. Soğan hariç tüm malzemeler karıştırılarak peynirli iç hazırlanır. Biberler biraz soğuduktan sonra kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenir. Peynirli içten bir tatlı kaşığı kadar alınıp biberlerin geniş kısımlarına yerleştirilir, yaprak sarması gibi sarılır. Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır, ardından soğuk sudan geçirilir. Biberler taze soğanlarla bağlanır. Üzerlerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir.

Afiyet olsun.

Kısır

Malzemeler :

1,5 su bardağı köftelik bulgur
3-4 dal yeşil soğan
1 adet salatalık
1 adet domates
5-6 adet kornişon turşu
1/2 demet maydanoz
limon
kıvırcık marul
2 adet sivri biber
salça
zeytinyağı
nar ekşisi
karabiber, tuz, nane, kırmızı pul biber

Yapılışı :
Bulgur bir kaba alınarak üzerine sıcak su dökülür, üzeri kapatılarak 20-30 dakika bekletilip kabarması sağlanır. Soğanlar, ve maydanoz incecik kıyılır; domates, biber, salatalık ve kornişon turşular minik minik doğranır. Bulgur genişçe bir kaba alınıp, karıştırılarak soğutulur. Salça ve baharatlar eklenip iyice karıştırılır. Doğranmış salata malzemeleri, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı eklenip tuzu ayarlanır. İyice harmanlanıp marul yaprakları üzerinde; yanında turşu çeşitleri, salatalık, ve domates dilimleriyle servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kolay Kumpir


Harika ve pratik bir atıştırmalık. Tarifinde ölçü vermedim, damak tadına ve kişi sayısına göre malzemelerin miktarı ayarlanabilir.
Kolay Kumpir
Malzemeler :
patates
Bezelye
havuç
mısır konservesi
kornişon turşu
pancar turşusu
biberli yeşil zeytin
sosis
kaşar rendesi
tereyağı
ketçap, mayonez, tuz
Yapılışı :
Patatesler haşlanır, sıcakken soyulup çatalla ezilir. Tereyağı, rendelenmiş kaşar ve tuz eklenerek iyice karıştırılır. Yağlanmış fırın tepsisine yayılır. Üzerine haşlanmış havuç, (Küp doğranmış) bezelye, yine haşlanıp yuvarlak doğranmış sosisler ve dilimlenmiş biberli yeşil zeytinler yayılır. Kaşar rendesi serpilerek kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur. Fırından alınca minik doğranmış kornişon turşu, pancar turşusu, mısır taneleri, ketçap ve mayonezle süslenir. Üzerine istediğiniz salatayı (kısır, makarna salatası, vb.) veya turşuyu koyabilirsiniz.
Afiyet olsun.

Semt Pazarı








Pazarda en sevdiğim tezgahlardan bir tanesi. Endivyen, lollorosso, reyhan, kuzu kulağı, dereotu, semizotu ve diğer salata malzemeleri çok taze, insanın içinden hemen bir akdeniz salatası yapmak geçiyor. Üst resimdeki açık yeşil ve kıvırcık olan endivyen, yanındaki mor ve kıvırcık arkadaşı Lollorosso.


Karışık Pizza


Bu pizza hamurunun tarifini sevgili Hülya (buramburam.blogspot.com) 'dan aldım. Tarif rahmetli görümcesine aitmiş. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.

Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1 paket instant maya
tuz
aldığı kadar un

Üzeri için ;
Sosis , Sucuk, biberli yeşil zeytin, kaşar peyniri, 2-3 yeşil biber
1 adet kırmızı biber
3 adet domates
ketçap
Bir tutam kekik
1-2 diş ezilmiş sarımsak

Yapılışı :
Un ve instant maya güzelce karıştırılır. Daha sonra sıvı malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Mayalanması için 1 saat bekletilir.
2 adet domates rendelenir; ketçap, ezilmiş sarımsak ve kekik eklenerek karıştırılır. Mayalanan hamur un yardımıyla açılarak tepsiye yerleştirilir. (Bu ölçüyle 3 tane büyük boy yuvarlak borcam tepsisi pizzam oldu.) Hazırlanan sos hamurun üzerine gezdirilir. Dilimlenmiş sosis, sucuk, yeşil zeytin, yeşil ve kırmızı biberler, küp doğranmış bir adet domates pizzanın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında biraz pişirilip, üzerine kaşar rendesi serpilir. Kaşar eriyinceye kadar fırında tutulur.

Afiyet olsun.

Patlıcanlı Kuş Yuvası


Tarifi http://isilca.blogspot.com'dan.

Patlıcanlı Kuş Yuvası

Malzemeler :
3-4 Adet kemer patlıcanı
2 adet bostan patlıcanı
1,5 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
3-4 diş sarımsak
tuz, kırmızıbiber, kaşar peyniri dilimleri

Yapılışı :
Bunun için öncelikle çok kısa olmayan orta kalınlıkta kemer patlıcanlar alınır. Patlıcanlar boylamasına bıçak sırtı kalınlığında dikkatlice kesilir. Bu işi çok özenle yapmak gerekiyor.Çünkü bütün olarak kesilmezse rulo yapmamız mümkün olamaz. Kalın dipli büyük bir teflon tavada veya ızgarada orta ateşte hiç yağ ve tuz ilave edilmeden dirilikleri ölüp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen patlıcanlar bir tepsiye düzgünce yatırılır. Diğer tarafta bostan patlıcanlar ateş üzerinde közlenir. Kabukları soyulur ve ılınmaya bırakılan patlıcanlar kücük küçük doğranır ve çatalın arkası ile ezilir. Ayrı bir kapta yoğurt, mayonez, dövülmüş sarımsak ve tuz ilave edilip patlıcanlarla karıştırılır. Soğumuş olan patlıcan dilimleri rulo yapılır ve altına bir parça yeşillik konmuş olan servis tabağına yerleştirilir. İçleri patlıcan salatası ile doldurulup üzerleri kaşar peyniri dilimleri ile süslenir. (Ben turp kullandım.)

Afiyet olsun.

24 Ağustos 2008 Pazar

Katmer Poğaça




Bu tarif mutfak güncesi sevgili Şaziye 'ye ait. Sanırım bu poğaçadan yapmayan çok az blog kaldı. Çok severek yaptığım, göründüğü kadar zor olmayan harika bir poğaça. Şaziye'ye bu güzel tarifi paylaştığı için teşekkür ediyor, sevgilerimi gönderiyorum.


Katmer Poğaça
Malzemeler :
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
20 gr. Yaşmaya (veya 1 yemek kaşığı kurumaya)
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı kullandım)
Arasına;
75 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşatılmış)
100 gr. beyaz peynir
Yapılışı :
Maya çok az ılık suyla eritilir. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur hazırlanır. Mayalanmasını beklemeden hamur ikiye bölünür. Her bir parçadan 8’er beze yapılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka sürülür. Açılan 8 parça hamur üst üste dizilir, en üsttekine yağ sürülmez. Üst üste dizilmiş hamurlar fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyütülür. Yeterince açılan hamur üçgen parçalara bölünür, geniş kenarına peynir yerleştirilir. Sigara böreği sarar gibi rulo yapılır. 30-40 dakika mayalandırılıp, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Zeytinyağlı Kırmızı Biber Dolması

Malzemeler :
1 kg. Kırmızı biber
2 su bardağı pirinç
4 adet soğan
2 adet orta boy domates (rendelenecek)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tutam dereotu, maydanoz
2 çorba kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber-tuz
Zeytinyağı
5-6 küp şeker

Yapılışı :
Pirinçler yıkanıp süzülür. Kuş üzümleri bir kaseye konulup üzerine sıcak su dökülür. Tencereye 5 kaşık kadar zeytinyağı konulup, dolmalık fıstıklar kavrulur. Üzerine doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuş üzümleri tencereye dökülür. Karıştırarak 6-7 dakika kavrulur. Tuz ve baharatları ayarlanır. Domates rendesi eklenip, biraz karıştırdıktan sonra; bu miktar (2 su bardağı) pirinç ölçüsüyle yapılan pilava konulacak suyun yarısı kadar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Soğuyunca ince doğranmış maydanoz, dereotu ve tarçın eklenip karıştırılır. Biberler yıkanarak sap ve çekirdek kısımları çıkartılır. Hazırlanan iç malzeme doldurulup, domates dilimleri ya da kesilen saplar ile biberler kapatılır, tencereye yerleştirilir. Biraz tuz eklenir. Biberlerin üzerine zeytinyağı gezdirilip, su ilave edilir. Dolmalar pişince isterseniz fırında üstünü kızartabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Közlenmiş Kırmızı Biberli Sos (Dip)


Ağustos ayının Yaman Etkinlikler ev sahibesi gannepişiriyor etkinlik konusu olarak “Hayatımıza Lezzet Katan Soslar” ı seçmiş. Soslar gerçekten de mutfaktaki kurtarıcılarımız ve sofralarda süslü sunumların vazgeçilmezi. Kendisine kolaylıklar ve bol tarifli bir etkinlik diliyorum. Tarifini nereden aldığımı not almamışım.

Malzemeler:
1 diş sarımsak
2 sap yeşil soğan
2 yemek kaşığı kadar taze reyhan (veya 1 silme tatlı kaşığı kuru reyhan)
1 büyük közlenmiş kırmızı biber (veya 1/2 su bardağı kadar hazır kavanozdan suyu süzülmüş közlenmiş kırmızı biber)
1/2 su bardağı labne peyniri
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı limon suyu
tuz, karabiber, bir çimdik tuz ağız tadına göre kırmızı pul biber
Yapılışı :
Mutfak robotunda sarımsak ve yeşil soğan kıyılır. Taze reyhan otu, közlenmiş kırmızı biber ve labne peyniri ilave edilip krema gibi olana kadar yeniden karıştırılır. Kalan malzemeler de eklenip iyice karıştırılır. Servis yapmadan önce buzdolabında soğutulur. Hazırlanan sos küçük bir kabın içinde genişçe bir servis tabağının ortasına yerleştirilir. Yanlarına tortilla mısır cipsi ilave edilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Kokostar


Bu kurabiyeleri yeşilkivi 'de ilk gördüğümden beri yapmak istiyordum, ancak şimdi kısmet oldu.
Hindistan cevizli tatlardan hoşlanıyorsanız bu kurabiyelere bayılacaksınız. Bu güzel paylaşımı için yeşilkivi 'ye çok teşekkür ediyor ve sevgilerimi gönderiyorum.
Kokostar

Malzemeler :
Hamuru İçin:
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250gr. margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
İçine:
2 su bardağı hindistancevizi
2 çay bardağı pudra şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)
Üst Süsleme İçin:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt (birazı su olursa parlaklık verir)
Yapılışı :
Un dışında tüm hamur malzemeleri karıştırılır. Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayrı bir kapta yumurta akı bir çimdik tuz eklenerek mikserle kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Pudra şekeri ilave edilip çırpmaya devam edilir. Hindistan cevizi de çırpma kabına alınıp iyice karıştırılır. Hamurdan küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır ve mümkün olduğunca ince olması sağlanarak içi açılır. İçine Hindistan cevizli malzeme yerleştirilerek kapatılır. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. (Fazla basık olmasınlar. Yuvarlak formu korumaya dikkat edin.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler 15 dakika pişirilir.
Üst süsleme malzemeleri karıştırılarak pişirilir ve soğumaya bırakılır.
Soğuyan kurabiyelerin üzeri soğuyan üst süsleme malzemesi ile süslenir. (Ucu sivri sıkma torbasıyla, ince uçlu bir huniyle ya da bir poşete açacağınız küçük bir delikle yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun.

Kızılcık Şurubu

Osmanlı döneminde evsahibinin misafirine verdiği önem ikram ettiği şerbetin soğukluğu ile ölçülürmüş. Tabii o zamanlar buzdolabı da yok; yazın sıcağında dağdan kar getirilir, içecekler bununla soğutulurmuş. Dağdan getirilen karın sıcakta erimemesi çok ilginç. Fethiye'ye gittiğimiz de bu olaya şahit olmuş, çok şaşırmıştım. Evinde kaldığımız arkadaşımızın abisi Temmuz sıcağında kaç saatlik yolculuğa rağmen yayladan kar getirmişti. Buzdolabı olmasa bu sıcak havalarda ne yapardık, düşünemiyorum bile.

Kızılcık Şurubu
Malzemeler :
yarım kg. kızılcık
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağından biraz az su
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı :
kızılcık yıkanıp 1 su bardağı su ile kaynatılır. Kaynayınca bir süzgeçte ezerek suyu süzülür. 2. 2,5 su bardağı şeker 1 su bardağından biraz az su ile kaynatılır. Kaynayınca kızılcık suyu eklenir, bir iki taşım kaynatılıp limon suyu ve tarçın eklenir. Bir taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır ve kavanoza konulur. Servis yaparken yarım su bardağı şerbete yarım su bardağı su eklenir.

Afiyet olsun.

Şeftali Dolgulu Kurabiye


Tarif Sofra dergisinden.
Şeftali Dolgulu Kurabiye

Malzemeler :
Hamuru için;
1 çay bardağı (50 gr.) eritilmiş margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 adet limon kabuğu rendesi
1/2 adet limon'un suyu
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

İç Harcı için;
1 adet şeftali
1 yemek kaşığı fındık, fıstık veya ceviz

Yapılışı :
Un ve kabartma tozu hariç, tüm malzemeler bir kaba alınır ve çırpma teli ile iyice çırpılır. Harcın üzerine, 2 su bardağı un ile kabartma tozu birlikte elenir ve yoğrulur, kalan un azar azar eklenerek, yumuşak bir hamur hazırlanır. (Hamurunuz kurabiye hamuru kıvamında değil, poğaça hamuru kıvamında esnek oluyor.) Hamurun üzeri nemli bir bezle örtülür ve 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. Şeftalinin kabukları soyulur ve çatalla ezilir, fındık veya fıstık da irice kırılır. (Ben ceviz kullandım.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça kopartılır ve avuç içinde açılır, ortasına bir tatlı kaşığı kadar şeftali, biraz fındık, ceviz veya fıstık yerleştirilir, yuvarlayarak kapatılır. Hafifçe yağlanan veya yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir, 180 derecede yaklaşık 25-30 dk. üzerleri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıktıktan 5 dk. kadar sonra, hafif ılınınca üzerine pudra şekeri elenir.

Afiyet olsun.


18 Ağustos 2008 Pazartesi

Kaşarlı Bolu Simidi


Kaşarlı Bolu Simidi

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 paket kuru maya
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
alabildiği kadar ılık su
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 çorba kaşığı kekik
1 kase kaşar peyniri rendesi
1 kase susam

Yapılışı :
Karıştırma kabına 4 su bardağı un ve 1 paket kuru maya alınır. Tozşeker, tuz ve sıvıyağ ilave edilerek alabildiği kadar ılık su ile yumuşak bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur 10 parçaya bölünerek küçük küçük açılır. İç malzemesi için rendelenmiş kaşar, kekik ve kırmızı biber karıştırılır. Açılan hamurların ortasına bu karışım konarakhamurlar yuvarlanır. Simit şekli verilerek, önce suya sonra da susama bulanarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

17 Ağustos 2008 Pazar

Karnıyarık Poğaça







Bu poğaçaları zehra50 'nin sayfasında gördüm. Uzun zamandır yapmak istiyordum, hafta sonu kahvaltısı için yarım ölçü yaptım. Çok bereketli, yarım ölçüyle 20 adet yumuşacık, harika poğaçalarım oldu.

Karnı Yarık Poğaça
Malzemeler :
3su bardağı ılık yağlı süt
1 paket krema (yerine 1 bardak daha süt kullanabilirsiniz.)
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket yaş maya(42gr.)
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
1,5 kg. un

iç malzeme ;
beyaz peynir, maydanoz ya da 250 gr. Kıyma, 1 adet soğan, karabiber, tuz, sıvı yağ
Yapılışı :
Süt ve krema ılıtılır, un bir leğene boşaltılıp, ortası havuz gibi açılır ve tuz, şeker, maya, kabartma tozu, yumurta akları sarılarından ayrılır ve akları hamura ilave edilip,(sarıları üzerine sürmek için ayrılır).Ilıtılan süt ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında güzel bir hamur yoğrulur. (Hamuru ne kadar fazla yoğurursanız o kadar güzel ve özlü olur.) Daha sonra hamur mayalanması için üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat bekletilir. (Ben yarım saat beklettim, hava sıcak olduğu için bu süre yeterli oldu.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp bir kenarda bekletilir bu arada ilk yapılan bezeden başlanarak merdane ile açılıp ortasına peynir ve maydanoz kaşımı konur. (Kıymalı yapmak isterseniz; soğan yemeklik doğranıp, sıvı yağda pembeleştirilir. Kıyma ilave edilip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, salça ve karabiber eklenir. Soğumaya bırakılır.) Karşılıklı iki yanına bıçakla kesilerek 2 çentik atılır. Daha sonra bu kesilen kısımların yanlarından tutularak atılan çentiğin birinin içinden karşı taraf geçirilerek diğer taraftan dışarı doğru çıkarılır 2 kesiğin üst üste getirilmesi sağlanır ve sanki karnıyarığa benzer bir poğaça ortaya çıkıyor ayrıca bu kısımdan da peynir görünüyor. Üzerine yumurta sarıları sürülür. Domates, biber dilimleri yerleştirilir. Önce tepside 1 saat kadar daha bekletilir ve güzelce mayalanınca önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir. Tepside fırından çıkarıldıktan sonra üzerine temiz bir bez örtülüp soğumaya bırakılır. Ilıkken servis yapılır.

Afiyet olsun.


Orta Asya Mantısı


Orta Asya Mantısı

Malzemeler :
1 adet yumurta
2 su bardağı un
su
tuz

İçine :
450 gr. minik doğranmış dana veya koyun eti
2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1-2 adet küp doğranmış domates
Katı, sıvı veya hayvan yağı
Tuz karabiber

Yapılışı :
Yoğurma kabına yumurta, un, tuz ve su alınarak katı bir hamur hazırlanır. Üzeri örtülerek dinlendirilir. Et, soğan, domates, yağ, tuz, karabiber iyice karıştırılır. (Ben iç malzeme olarak 300 gr. kıyma, rendelenmiş 1 adet havuç, yemeklik doğranmış 2 adet soğan, bir domates rendesi ve karabiber kullandım. Havuç yerine patates de kullanabilirsiniz. Kıymayı kesinlikle tek olarak kullanmayın, kıyma yapışıp kalır, mantı çok kuru olur.) Mantı hamuru açılır. Hamurdan 10-15 cm’lik kareler kesilir. (Hamurun pişerken yayılmaması için sert olması gerekiyor. Yumuşamışsa tekrar un eklenebilir.) Karelere etli iç malzeme yerleştirilir. Her bir kareye iç malzeme koymadan önce etli karışım mantıların kuru olmaması için karıştırılır. Kare hamurların ucu ortada çaprazlama birleştirilir. Sonra iki taraftaki köşeler tutulup hafifçe çekilerek birleştirilir. Buhar tenceresinde su kaynatılır. Mantıların altının tencereye yapışmaması için yağa bulanır. Tencerenin katına birbirine değdirmeden dizilir. Tencerenin bütün katları bu şekilde hazırlanıp, üst üste yerleştirilir ve kapağı kapatılır. Yaklaşık 50 dakika mantılar buharda pişirilir. Pişen mantılar hemen servis tabağına alınır, tencerede bekletilmez. (Özbek bir arkadaşımız bu mantıyı üzerine sirke dökerek servis yapardı. Orta Asya’da servis esnasında sirke, biber ve yağ dökerlermiş. Biz sarımsaklı yoğurt ve üzerine salçalı sos dökerek yedik. Sade olarak da güzel.)
Not : Tenceresi özel olarak üretiliyor. En altta su konacak şekilde tasarlanmış, üst katlar ise üst üste konan 3-5-7 katlı süzgeçler halinde yapılmış.

Afiyet olsun.


16 Ağustos 2008 Cumartesi

Ekmek Tatlısı

Ekmek Tatlısı

Malzemeler :
2 adet yumurta
200 gr. eritilip soğutulmuş margarin
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Üzerine;
irmik

Şurubu için :
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2-3 damla limon suyu

Yapılışı :
3 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı su bir tencereye alınarak 10 dakika kaynatılır. 1-2 damla limon suyu eklenip ocak kapatılır. Şurup soğumaya bırakılır.
Yumurta, toz şeker, eritilmiş margarin ve sıvı yağ çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek yoğurma kabına eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak ekmek şekli verilir. İrmiğe batırılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine bıçakla boyuna bir çizik yapılır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınca üzerine soğuk şurup gezdirilir.

Afiyet olsun.

Kabak Graten

Kabak Graten

Malzemeler :
4 adet dolmalık kabak
250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
sıvı yağ
karabiber, tuz
salça
kaşar peyniri rendesi

Beşamel sos için :
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt

Yapılışı :
Kabaklar yıkanıp kabukları kazınır. Boylamasına ikiye bölünerek tuzlu suda haşlanır. Çekirdekli kısımları boşaltılır. Bir tavada yemeklik doğranmış soğanlar pembeleştirilir. Kıyma eklenip, kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavrulur. Tuz, karabiber ve salça eklenir. Salçayı eritmek için biraz su eklenir. Suyunu çekince ocak kapatılır. Tepsiye dizilen kabakların içine kıymalı harç doldurulur.
Başka bir tencerede 1 yemek margarin eritilir. 2 kaşık un eklenip, unun rengi dönünceye kadar kavrulur. 2 su bardağı süt eklenip hızlıca karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınıp, kabakların üzerine kıymayı kapatacak şekilde yayılır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Tepsiye salçalı su dökülerek, kaşar eriyip kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

14 Ağustos 2008 Perşembe

Soslu Kızartma


Lebeniye Çorbası

Lebeniye Çorbası
Malzemeler:
Köfte için:
250gr kıyma
1 kuru soğan, rendelenmiş
tuz
karabiber

Köfteleri kızartmak için:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Çorba için:
1 su bardağı haşlanmış, iyice pişmiş ve kabukları soyulmuş nohut
yarım su bardağı pirinç
yarım kg yoğurt
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un, silme

Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı nane

Yapılışı :
Köfte harcı için verilen malzemeler karıştırılıp nohut büyüklüğünde köfteler yapılır. Hepsi bir tepsiye dizilip buzdolabında dinlendirilir. Yarım su bardağı pirinç yıkanarak yeteri kadar su ilavesiyle haşlanır. Pirinçler yumuşayınca nohutları ilave edilir. Büyük bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve iyice çırpılır. Tencereden bir kepçe kaynar su alınarak yoğurtlu karışıma eklenir. Ilıklaştırılan yoğurtlu karışım tencereye eklenerek hızlıca karıştırılır. Çorba pişerken teflon tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ konulur. Yağ kızınca köftelerin hepsi tavaya alınır. Tavayı sallanarak köfteler kızartılır. Çorba pişip köfteler de kızarınca servisten yarım saat öncesine kadar her ikisi de ayrı ayrı bekletilir. Yarım saat öncesinde çorba ısıtılır, köfteler çorbaya ilave edilir. Tuzunu ayarlanır. Tereyağı ve sıvıyağ tavada kızdırılır. Nane eklenir. Karışım çorbaya ilave edilip servis yapılır.
Afiyet olsun.

Semizotu Salatası

Malzemeler :
1/2 demet semizotu
2 adet salatalık
1 kase yoğurt
1-2 diş sarımsak
tuz
isteğe göre 1 kaşık mayonez

üzerine;
kırmızı pulbier, sıvı yağ

Yapılışı :
Semizotu güzelce yıkanıp yaprakları salata kasesine alınır. Doğranmış salatalıklar eklenir. üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek karıştırılır; tuzu ayarlanır. Bir tavada sıvı yağ kızdırılır, kırmızı pulbiber eklenir. Salatanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Kebabı

Patlıcan Kebabı
Malzemeler :
1 Kg patlıcan
1/2 kg. kuşbaşı dana eti
4 çorba kaşığı margarin
1 Adet soğan
kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ
5 adet sivribiber
3 adet domates
2 su bardağı su
tuz, karabiber

Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Uzunlamasına dörde bölünüp, parmak uzunluğunda kesilir. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletilir.Suyu sıkılıp kağıt havluyla kurulanır. Başka bir tencerede margarin eritilip ince doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Et, salça, karabiber ve tuzu ilave edilip karıştırılır. 2 Su bardağı su eklenip orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar sıvı yağda kızartılır. Fazla yağları kağıt havlu ile alınır. Küçük bir tepsiye kızarmış patlıcanlar dizilir. Tepsideki patlıcanların üzerine etli karışım yayılır. Sivribiberler ve dilimlenmiş domatesler patlıcanlı etli karışımın üzerine dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.

Üç Renkli Salata

Malzemeler :

Pancar turşusu
havuç
patates
salatalık
dereotu
yoğurt
mayonez
sarımsak
tuz

Yapılışı :
Patatesler haşlanıp, çatalla ezilir. Salatalık kabuğuyla beraber rendelenip suyu sıkılarak patateslere eklenir. Dereotu ince kıyılarak salata kasesine alınır. Küçük bir havuç rendenin ince tarafıyla salataya rendelenir. Mayonez, sarımsaklı yoğurt ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.
Havuçlar kazınıp, rendelenir. sıvı yağ ile yumuşayıncaya kadar kavrulur. Soğuyunca sarımsaklı yoğurt, mayonez ve tuz eklenerek karıştırılır.
Bir kek kalıbına veya derin bir kaseye strech film serilir. Rendelenmiş pancar turşuları yerleştirlir. Üzerine yoğurtlu havuç salatası alınır. Son olarak yoğurtlu patates salatası eklenerek buzdolabında bir kaç saat bekletilir. Salata tabağına ters çevrilip, süslenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

13 Ağustos 2008 Çarşamba

Mısır Gevrekli Kurabiye

Malzemeler :
225 gr. tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta (Sarısı içine, akı dışına)
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
8 adet kuru kayısı
8 adet kuru incir
1/2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2,5 su bardağı un
2 su bardağı mısır gevreği

Yapılışı :
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvı yağ ve yumurta sarısı eklenerek karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya birlikte elenerek karışıma eklenir. Yumuşak bir hamur hazırlanır. İçine minik küpler halinde doğranmış kuru meyveler ve ceviz eklenip, karıştırılır. Kurabiye şekli verilip, önce yumurta akına, sonra robotta çekilmiş mısır gevreğine bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.

Afiyet olsun

Köpoğlu



Köpoğlu

Malzemeler :
2 adet patlıcan
2 adet patates (ben kullanmadım)
2 adet kabak
2 adet havuç
4-5 adet sivribiber
1 su bardağı sıvıyağ
Tuz
1 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarımsak

Yapılışı :
Patlıcan, patates, kabak ve havuç soyularak küp şeklinde doğranır. Patlıcanlar acısının çıkması için tuzlu suda bekletilir. Sivri biberler küçük parçalara bölünür. Kızartma tenceresine sırayla, patates, patlıcan, kabak, havuç ve sivribiberler alınarak kızartılır. Kızartılan sebzelerin fazla yağları kağıt havlu ile alınarak geniş bir kabın içinde karıştırılır. Dövülmüş sarımsak,1 su bardağı yoğurt ile karıştırılıp, sebzelerin üzerine gezdirilir. 1 Çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılıp, içine kırmızıbiber eklenir; yoğurdun üzerine dökülüp servis yapılır.

Afiyet olsun.

Hindistan Cevizli ve Damla Çikolatalı Kurabiye

Hindistan Cevizli ve Damla Çikolatalı Kurabiye. Eltimden aldığım bir tarif.

Malzemeler :
125 gr tereyağı
1 su bardağı esmer şeker ya da toz şeker
1 yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1/2 su bardağı damla çikolata
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı :
Tereyağı ve yumurta mikser ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Şeker eklenip, şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edilir. Kabartma tozu ve vanilya una eklenip birlikte elenir. Hindistan cevizi , tarçın ve unlu karışım yoğurma kabına ilave edilerek iyice yoğrulur. Damla çikolatalar eklenip, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Kurabiye şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 10-15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

12 Ağustos 2008 Salı

Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi

Bu kurabiyenin orjinali bademli ve ay şeklinde olanı. mutfaktayım (Özlem) Antep fıstığı kullanarak hazırlamış, görüntüsünü beğendim; ben de Antep fıstıklı yaptım. Bademli yaptığımda fotoğrafını çekip tekrar yayınlarım.

Antep Fıstıklı Edirne Kurabiyesi

Malzemeler :
3 su bardağı un
1 paket oda sıcaklığında tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı iri kıyılmış Antep fıstığı
Üzeri için ;
1 su bardağı pudra şekeri ve toz Antep fıstığı

Yapılışı :
2 su bardağı un derin bir kaba alınır. Kalan 1 su bardağı un da yağ koymadan teflon bir tava içinde hafif sarı renk alana kadar kavrulup kaptaki una eklenir. Sırasıyla tereyağı, Antep fıstığı, kabartma tozu ve pudra şekeri de eklenip, güzelce yoğrulur. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye istenilen şekil verilerek yerleştirilir. (Ben su bardağı yardımıyla ay şekli verdim.) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri beyaz kalacak şekilde pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri ve toz Antep fıstığı harmanlamış bir tepsinin içine kurabiyeler teker teker alınarak karışıma bulanır. Tüm işlemler bittikten ve kurabiyeler bu şekilde soğuduktan sonra tekrar üzerlerine pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

Afiyet olsun.

11 Ağustos 2008 Pazartesi

Poğaça

Tarifini portakalağacı'ndan aldım, bu poğaçalara bayıldım.

Poğaça

Malzemeler :
250 gr tereyağı (yumuşak)
2 yumurta (1 sarı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 çay fincanı süt
1 paket yaş maya
aldığı kadar un
İçine;
peynir, maydanoz (İstediğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz.)

Yapılışı :
Un elenip ortası havuz gibi açılır. Yumuşak margarin ve yumurta havuzun ortasına alınır. Maya sütle eritilerek yoğurma kabına alınır. Şeker ve tuz eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Hiç beklemeden hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp elde açılır; iç malzeme yerleştirilir. Hamur kapatılıp yuvarlanır, elle hafifçe bastırılır. (Ben sade yaptım.) 15-20 dakika mayalanması için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, çatalla (+) şeklinde çizilir. İsteğe göre çörek otu, susam serpilir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

10 Ağustos 2008 Pazar

Çamlıca Simidi

Çamlıca Simidi

Malzemeler :
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı mahlep
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı sıvı yağ
yarım çay bardağı su (mayayı eritmek için)
bir kase su (simidi batırmak için)
susam

Yapılışı :
Geniş bir kabın içine unu elenip; içine mahlep, şeker ve tuz karıştırılıp ortası havuz gibi açılır. 1 yumurta kırılarak, parmak uçlarıyla karıştırılır. Üzerine maya eklenip su ile eritilir. Ilık süt ve yağ ilave edilip yumuşak bir hamur olana kadar yoğrulur. Mayalanması için yarım saat kadar bekletilir. Hamur mayalanınca mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp rulo yapılır. Rulo ikiye katlanıp bir tarafından kıvrılarak simit şekli verilir. Simitler önce suya, sonra susama batırılıp (her iki tarafı da susama bulanacak şekilde) yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. 190 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

Kayısılı Tart

Kayısılı Tart

Malzemeler :
100 gr. Margarin
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzerine;
500 gr. Taze kayısı
1 çay bardağı toz şeker

Kreması;
2,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 poşet krem şanti + 1 su bardağı süt

Yapılışı :
Un karıştırma kabına alınıp, ortası havuz gibi açılır. İçine yumuşamış margarin konulup, yumurta kırılır. Unun üzerine pudra şekeri, kabartma tozu serpilir. Önce havuzun içindekiler parmak uçlarıyla karıştırılır, sonra un içe doğru çekilerek kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Yağlanmış ve unlanmış tart kalıbına hamur dengeli olarak merdane ile açılıp yerleştirilir. Hamura 5 yerinden çatal batırılarak önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Bir tencereye süt, şeker, un ve vanilya alınır. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocak kapatılarak soğumaya bırakılır. 1 poşet krem şanti 1 su bardağı sütle çırpılır. Soğuyan kremaya eklenip iyice karıştırılır. Soğuyan tart kalıptan alınarak servis tabağına yerleştirilir. Üzerine hazırlanan krema bir kaşık yardımıyla yayılır.Bir tavaya toz şeker, ikiye kesilmiş kayısılar alınarak, yüksek ateşte 5 dakika yavaş karıştırılarak pişirilir. Pişen kayısıların kesilmiş olan tarafları kremanın üzerine gelecek şekilde yan yana dizilir. Tart ılık hale gelince 3-4 saat buzdolabında soğutulur.

Afiyet olsun.

Sebzeli Misket Köfte


Sebzeli Misket Köfte


Malzemeler :

300 gr. Kıyma

1 dilim bayat ekmek

1 adet kuru soğan

1 tutam maydanoz

1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

½ çay kaşığı köfte baharatı

½ çay kaşığı karabiber

½ çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz (baharat ve tuz miktarı damak tadına göre ayarlanabilir.)

1 adet havuç

1 kase bezelye (Garnitür konserve kullanılabilir.)

2 adet orta boy patates

2 adet rendelenmiş domates

1 tatlı kaşığı salça


Yapılışı :

Kıymaya rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, robotta çekilmiş (rendelenmiş) bayat ekmek, baharatlar ve tuz eklenerek özleşene kadar yoğrulur. Misket köfteler hazırlanır. Havuç kazınarak, küp küp doğranır. Bezelye ile birlikte haşlanır. Patatesler soyularak küpler halinde doğranır, sıvı yağda kızartılır ve kağıt havlu üzerine alınır. Aynı yağda köfteler de kızartılarak kağıt havlu ile fazla yağları alınır. Bir tencereye biraz sıvı yağ ve rendelenmiş domatesler alınarak pişirilir. Salça ve 1 çay bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Sosun içine köfteler, haşlanıp süzülen havuç-bezelye ve kızartılan patatesler alınarak 1 taşım kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır.


Afiyet olsun.